Våra Viner

Isles of wines vinproducenter



Bott Frères


Familjen Bott har bedrivit vinodling i Alsace sedan 1835 och deras vingård ligger i utkanten av den medeltida staden Ribeauvillé . De odlar de klassiska druvorna i Alsace som Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Muscat och Pinot Noir.


Alsace hade sin första storhetstid som vinproducent och handelscenter redan på medeltiden, men digerdöden och krig stoppade utvecklingen vilket har gjort att de charmiga byarna och vinklädda kullarna  har kvar mycket av sin karaktär från 1300 talet.  Skyddade av bergskedjan Vogeserna har Alsace trots sitt nordliga läge flest soltimmar i Frankrike.  Typiskt för Alsace är druvrena aromatiska viner med mineralitet.


Odlingen hos Bott Frères sker med stor respekt för miljön och man strävar efter att på bästa sätt uttrycka vingårdarnas unika mikroklimat och jordmån. All skörd sker manuellt, och vinet får samsas med gräs som varsamt plöjs. Gallring av druvor sker före skörd för att öka koncentration och kvalitet hos de kvaravarande druvorna. Vinerna lagras i 100 åriga ekfat före buteljering.


Bott Frères viner hittar du här

Valdeviñas


Valdeviñas startade 1999 som ett projekt för att framställa viner med hög kvalitet och som tydligt utrycker Ribera del Dueros potential och karaktär. Man har totalt 20 hektar på hög höjd (850 m), flera av dem med mycket gamla rankor och en del av dem med oympade pre-phylloxera stockar, som har överlevt tack vare den sandrika jorden där phylloxera inte trivs. Man odlar främst Tempranillo, men även en del Granacha.


Det som är speciellt med Valdeviñas är kombinationen gamla rankor, rigoröst arbete i vingården, kombinerat med ny teknik och lång lagring innan vinerna släpps.

I Ribera del Duero odlas främst en variant av Tempranillo, Tinto Fino, som här ger koncentrerade, strukturerade och muskulösa viner som ofta upplevs kärva i sin ungdom , men som med mognad förvandlas till raffinerade, eleganta och komplexa rödviner.

Valdevinas viner kommer från gårdar på hög höjd, 850 m.ö.h, och med stora temperaturskillnader mellan dag och natt.


Valdeviñas viner hittar du här


Schloss Neuweier


På de branta sluttningarna i Baden har det odlats vin i många hundra år, och vinodlingen på Schloss Neuweier har sitt ursprung från 1549. Vinerna från denna gård var berömda redan för över 100 år sedan, de var ett av drottning Victorias favoritviner och serverades ombord på Zeppelinaren Graf Zeppelin på dess jordenrunt flygning 1929.


2012 togs egendomen över av familjen Schätzle som är en gammal vinproducerande familj ifrån området. Robert Schätzle är numera  den energiske och charmige vinmakaren som innan han tog över Schloss Neuweier bland annat har arbetat som vinmakare i Bordeaux.


Riesling är den i huvudsak producerade druvan på Schloss Neuweier men man producerar också en mindre del Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Man har Riesling odlingar på 3 stycken så kallade ”einzellagen” dvs vingårdar som historiskt har visat sig ge särskilt bra kvalitet och karaktär; Schlossberg som är ett Erstes Gewächs, samt Maerberg och Goldenes Loch som är klassificerat som Grosses Gewächs, dvs de allra finaste lägena. Alla tre med soliga lägen på Schwarzwalds sydsluttningar.


Schloss Neuweiers viner hittar du här 

Martin Berdugo


Josefina Martin Berdugo startade vinodling 1990 på gården som tillhört hennes släkt i över 200 år. Till att börja med gjorde man vinifiering hos andra vinmakare, men sedan år 2000 med egen tillverkning. Martin Berdugo drivs fortfarande av familjen och man har 87 hektar vinodling längs med stranden av Duero, på 800 meters höjd över havet.


Man odlar nästan uteslutande Tempranillo (lokalt namn Tinta Fina) men experimenterar även med andra sorter som till exempel Verdejo. Vineriet drivs av Antonio Diez Martin med hög energi och stort fokus på arbetet i vingården. Man har ett helt nytt vineri sedan 2005 då det gamla brann ner. Men trots denna katastrof har man hela tiden arbetat med att utveckla och förbättra sina viner. Martin experimenterar gärna med nya tekniker och metoder som tex skördning direkt på kolsyreis för att behålla druvornas fräschör.


Martin Berdugas viner hittar du här


Domaine Corps de Loup


På de branta sluttningarna i Côte-Rôtie, ”den stekta sluttningen”, har det odlats vin sedan Romarnas dagar, och vinodlingen på Corps de Loup omnämns skriftligt redan år 827.


1992 togs den förfallna egendomen över av familjen Daubrée som sedan dess kontinuerligt arbetat med att rusta och nyplantera vingårdarna. År 2012 tog sonen Tristan över egendomen och har sedan ytterligare accelererat förnyelsearbetet i vingårdarna och vinkällaren.


Corps de Loups fokus är viner från Côte-Rôtie baserade på Syrah-druvan. De största ägorna ligger på Côte Blonde på mycket branta sluttningar runtomkring vinslottet, men man har även vinlotter på Côte Brune och i Saint-Joseph. Côte-Rôtie vinerna från Corps de Loup präglas av elegans och ”terroir” med de typiska peppar och animaliska toner man hittar i Côte –Rôtie viner. Förutom Syrah odlar man även Viogner. Viogner odlas dels i det berömda vitvinsdistriktet Condrieu, men även i Côteaux d´Ardèche.


Allt arbete i vingården sker manuellt, och med stort miljötänk där man använder naturliga försvarsmetoder mot sjukdomar och angrepp istället för kemikalier. Vintillverkningen sker med traditionella metoder och enbart med vildjäst.


Corps de Loups viner hittar du här